Dieta w depresji

Dieta w depresji - Co jeść, by poprawić samopoczucie? - Dieta przeciwzapalna

Depresja to choroba, w której boli nas całe ciało, w której nie mamy siły wstać z łóżka, nie jesteśmy w stanie zjeść posiłku, nie mamy ochoty do życia. Im bardziej zaawansowaną postać przybiera, tym zdecydowanie bardziej niebezpieczne staja się objawy dla prawidłowego funkcjonowania naszego mózgu. Z całą pewnością dieta w depresji (jak i w jej profilaktyce), odgrywa bardzo duże znaczenie. Rodzą się jednak pytania – co więc jeść? Czego omijać? Jak powinna wyglądać nasza codzienna dieta?

Jakie są przyczyny depresji?

Mogą to być zarówno czynniki genetyczne, jak również i środowiskowe. Może wpłynąć na nią stres, niewłaściwa dieta, używki, czy też leki. U jednych depresja może wystąpić po traumatycznym przeżyciu, u innych może być związana z niewłaściwym trybem życia, z różnego rodzaju chorobami, bólem… Najczęściej na depresję zapada się w okresie jesienno – zimowym, kiedy to ekspozycja na światło jest znacząco ograniczona, a to z kolei wpływa między innymi na zmniejszony poziom witaminy D3, która jest niezwykle ważna, jeśli chodzi o problemy natury psychicznej.

Depresja może przybrać różną formę i stan. Może być delikatna, dla wielu nawet nie zauważalna, ale może też być bardzo głęboka i poważna, w której chory nie jest w stanie sam prawidłowo funkcjonować. Przepisywanie leków przez psychiatrów stało się na przestrzeni ostatnich lat bardzo powszechne. Sięgamy po lek, po którym wydaje nam się, że wszystko będzie dobrze. Jednak niekiedy tylko maskujemy objawy depresji, ale nie leczymy jej podłoża, często też dodatkowo obarczając się nowymi objawami.

W momencie, gdy mamy do czynienia z depresją, pojawia się dysregulacja osi limbiczno – podwzgórzowo – przysadkowo – nadnerczowej, jak również i zaburzenia w balansie kluczowych neuroprzekaźników w mózgu. Na nasze zdrowie psychiczne wpływ ma przede wszystkim ograniczenie poziomu stresu, odpowiednia suplementacja, zdrowy tryb życia i to, co stanowi podstawę prawidłowego funkcjonowania organizmu – odpowiednia dieta. Każdy z nas powinien dostarczać odpowiednie dawki witamin, minerałów i składników odżywczych, by były zawsze dostępne tam, gdzie są niezbędne, by można było zachować sprawność procesów biochemicznych regulujących nasz nastrój. Depresja niszczy mózg, a im dłużej utrzymujemy się w tym stanie, tym zmiany są poważniejsze i ciężej wrócić do stanu początkowego.

Dieta w depresji

O tym, że dieta powinna być zdrowa, odpowiednio zbilansowana i smaczna, wie chyba każdy. Jeśli jednak mówimy o depresji, odpowiedni dobór produktów ma tutaj niebywale duże znaczenie. I tak dieta ta powinna być przede wszystkim:

  • przeciwzapalna, ponieważ wpływa na aktywność enzymu IDO, który przyczynia się między innymi do katalizowania ścieżki kwasu kinureninowego i chinolinowego. Dieta taka zapobiega obniżaniu poziomu BDNF oraz hamowaniu syntezy neuroprzekaźników, dzięki czemu unikamy zakłóceń neurotransmisji,
  • bogata w przeciwutleniacze, ponieważ chroni przed degeneracją wywołaną przez stres oksydacyjny. Wolne rodniki działają na komórki prowadząc do uszkodzeń oksydacyjnych, do niszczenia neuronów oraz do zakłócania ich prawidłowego funkcjonowania i odpowiedniej komunikacji,
  • wysoko odżywcza, aby móc dostarczyć organizmowi wszystko to, co dla niego potrzebne. Dzięki odpowiedniej ilości witamin, minerałów i makroskładników procesy biochemiczne w mózgu przebiegają z odpowiednią sprawnością. Kondycja psychiczna, dobre samopoczucie, prawidłowa praca mózgu – to wszystko jest możliwe dzięki temu, że mózg ma odpowiednie pożywienie. Jeśli jego brak, zaczyna ,,szwankować”.

Zalecane produkty spożywcze w depresji

W diecie osoby chorującej na depresję powinny znaleźć się na pewno dobrej jakości tłuszcze. Tłuste ryby, żółtka jaj, tran. Omega 3 są niezwykle ważne, ponieważ regulują procesy zapalne, a do tego zapewniają odpowiednie działanie struktury błon komórkowych. DHA wpływa na rozwój neuronów, a EPA na sygnalizację między komórkami mózgowymi i na poziom serotoniny. Obowiązkowo w diecie powinny znaleźć się także źródła polifenoli o antyoksydacyjnej mocy, gdyż zmniejszają one stan zapalny i stres antyoksydacyjny, a także wpływają na syntezę mózgowego neurotroficznego czynnika wzrostu (BDNF). Warto więc jeść jagody, borówki, jeżyny, maliny, truskawki, a także jabłka, żurawinę, pomidory, buraki, czosnek, orzechy, kaszę gryczaną. W diecie nie powinno zabraknąć orzechów włoskich, migdałów, serów, mięsa z kurczaka i indyka, ryb, bananów i awokado, ponieważ są one źródłem między innymi fenyloalaniny i tyrozyny. Obowiązkowe są także źródła tryptofanu, a znajdziemy go w produktach obfitujących w białko – w chudym mięsie, w rybach, białym serze, mleku, w jajkach, ale też w pestkach dyni, w bananach, kakao, czy płatkach owsianych. Oczywiście warto także zwrócić uwagę na bardzo bogate odżywczo produkty, jakimi są podroby.

Jeśli masz zaburzenia natury psychicznej, na pewno odpowiednia dieta stanowi świetne rozwiązanie, by móc lepiej się poczuć i z większą ochotą przeżywać każdy dzień. Bez dwóch zdań produkty wymienione powyżej powinny stanowić rdzeń diety osoby z depresją. Pamiętajmy jednak, że depresja jest chorobą i nie zawsze sama dieta wystarczy do poprawienia stanu zdrowia. W chorobie konieczna jest konsultacja lekarska, a nierzadko też leczenie farmakologiczne, dla którego dieta może być uzupełnieniem, lecz nie zastępstwem.

Podobne artykuły

Dodaj komentarz