Stres i kortyzol a dieta

Stres i kortyzol a dieta

Na poziom kortyzolu w organizmie człowieka wpływa między innymi sposób odżywiania. Z tego względu w przypadku chęci ograniczenia stresu poprzez redukcję kortyzolu, należy zadbać o podprawę nawyków żywieniowych, by dieta stale obfitowała we wszystkie potrzebne dla zdrowia substancje.

Warto zwrócić uwagę na to, że do nasilenia produkcji kortyzolu dochodzi między innymi na skutek długotrwałego stosowania diety niskokalorycznej. Nie powinno to być zaskakujące, ponieważ przewlekły niedobór energii jest bardzo wyraźnym stresorem. Jest to bardzo ważna informacja, ponieważ ze względu na funkcje tego kortyzolu, dochodzi wówczas do ograniczenia efektywności diety – deficyt kaloryczny nie powoduje redukcji masy tłuszczu (ale może redukować mięśnie!). Osoby, które chcą pozbyć się nadmiernych kilogramów, powinny zatem unikać długotrwałego przebywania na niskokalorycznej diecie.

Istnieją także inne przyczyny zwiększenia poziomu kortyzolu, związane ze sposobem odżywiania. Należy uważać na niedobory pokarmowe, szczególne kwasów omega 3 oraz witamin C i D. Jednocześnie warto zadbać o to, żeby w diecie nie znajdowało się zbyt dużo protein, ponieważ poziom kortyzolu zwiększa się w przypadku ich wysokiej podaży, odbywającej się kosztem innych składników pokarmowych.

Czego łatwo się domyślić, stresujące dla organizmu będzie również żywienie się dużymi ilościami mocno przetworzonych pokarmów – fast foody, dania instant, słodycze. Tłuszcze trans i dodatki do żywności wzmacniające smak powinny być w diecie minimalizowane. Duże ilości cukru, które mogą wpływać na wahania glikemii również w bezpośredni sposób przełożą się na wzrost kortyzolu. Niski poziom cukru we krwi jest sygnałem, że potrzebny jest wyrzut kortyzolu. Wszak podnoszenie poziomu glukozy, poprzek uwalnianie jej z glikogenu jest jego główną funkcją w organizmie.

W utrzymaniu tego hormonu na właściwym poziomie pomoże zatem zdrowa, dobrze zbilansowana dieta, dostosowana do indywidualnych potrzeb człowieka.

Jeżeli sposób odżywiania odbiega od zaleceń dietetyków, to warto sięgnąć po suplementy diety, które zapobiegną groźnym niedoborom. Wielu osobom można polecić suplementację kwasami omega 3, ponieważ ich zawartość w codziennej diecie często jest zbyt niska. Można sięgnąć również po witaminę D, której niedobór występuje u wielu ludzi, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym.

Podobne artykuły